Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Emlékezünk? Tüntetések és sort
  2007-12-09 01:50:07, vasárnap
 
  Emlékezünk? Tüntetések és sortüzek. 1956 dec.4- 12
szombat, 2007. december 8.


1956.decemberének első két hete a tüntetések és a sortüzek időszaka.
Emlékezzünk!
Idézzünk fel az eseményeket és tegyük mellé az 51 évvel később megemlékezők nyilatkozatait.

51 évvel ezelőtt volt a salgótarjáni sortűz

Gyásznapot tartanak szombaton Salgótarjánban, ahol 51 évvel ezelőtt ezen a napon sortűzzel fojtották vérbe a forradalmat.

1956. december 8-án az Államvédelmi Hatóság emberei letartóztattak két acélgyári munkástanácsi vezetőt, majd ennek hírét elterjesztették a munkások között - eleveníti fel a történteket a Nógrád Megyei Hírlap. Ezt követően bányászok és kohászok indultak a megyei tanács épülete elé, hogy bebörtönzött társaik szabadulását követeljék. Ám az épület tetejéről gépfegyverekből tüzet nyitottak a békés tüntetőkre, akik között gyerekek is voltak. A tragikus eseményre emlékezve fekete lobogók díszítik a nógrádi megyeszékhely közintézményeit és utcáit.
/Lánchíd Rádió/





1956.decemberének első két hete a tüntetések és a sortüzek időszaka.

Az előző héten hétfőn a kormány a KMT Rácz Sándor vezette küldöttségével tárgyal és felhívásban fordul a parasztsághoz, amelyet ígéretekkel próbál megnyerni.
Kedden a Magyar Értelmiség Forradalmi Tanácsa határozatában síkraszáll a forradalom célkitűzései mellett.
Münnich Ferenc nyilatkozatában az ÁVH-sok tevékenységének felülvizsgálatát helyezi kilátásba. (Az általános felülvizsgálatra soha nem kerül sor.)

A folytatódnak a munkások sztájkjai és próbálnak tovább szerveződni országszerte.
Csütörtökön Kádár Tatabányán tárgyal a munkástanács képviselőivel, és a munka felvételét szabja a további tárgyalások feltételéül.

Közben szerveződik a karhatalom.
Hétfőn Debrecenben megkezdődik a tiszti karhatalmi zászlóalj szervezése.
Csütörtökön a szovjetek felszólítják Kádárt a megtorlások megkezdésére.
Pénteken kétezer fős karhatalmi ezred alakul és megkezdi a működését.

1956. DECEMBER 4. HÉTFŐ

Több ezer nő vonul a Hősök terére, ahol virágokat helyeznek el az Ismeretlen Katona sírjánál és kitűzik a forradalom zászlaját. A Szabadság téren, az amerikai nagykövetség előtt is tüntetésre kerül sor.

Orosházán megalakul a területi központi munkástanács, és csatlakozik a KMT követeléseihez. Dorogon megalakítják a Duna Menti Központi Munkástanácsot, melyhez csatlakoznak az esztergomi, lábatlani, nyergesújfalui és tokodi üzemek munkástanácsai. A Nógrádi Szénbányászati Tröszt Munkástanácsa és a tröszt vezetése megállapodik a munka felvételében.

1956. DECEMBER 5. KEDD

Kormányhatározat jelenik meg a forradalmi bizottságok megszüntetéséről.

12 óra körül több száz nő vonul a Március 15. tér felé, hogy virágokat helyezzenek el a Petőfi-szobor lábánál. A szovjetek közbelépése vet véget a megmozdulásnak. Több egyetemi kollégiumnál tüntetők akadályozzák meg a diákok deportálását. Délután újabb tüntetést oszlat szét a karhatalom a Szabadság téren. Az esti órákban mintegy 200 értelmiségit és munkástanácstagot tartóztatnak le. Megjelenik a "Fehér könyv" első kötete.

Délután újabb tüntetést oszlat szét a karhatalom a Szabadság téren. Az esti órákban mintegy 200 értelmiségit és munkástanácstagot tartóztatnak le. .

A Nógrád Megyei Munkástanács felszólítja a bányászokat a munka felvételére.



1956. DECEMBER 6. SZERDA

A KMT memoranduma leszögezi, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalások annak merevsége miatt, eredménytelenül zárultak. Tiltakozik a munkástanácsok vezetőinek sorozatos letartóztatása ellen. A KMT december 9-ére országos ülést hív egybe az országos munkástanács megalakítására. (Ezt végül 8-án tartják meg.)

A kormány a főváros több pontján, kommunista gyűléseket szervez. A Népköztársaság útján (Andrássy út) és a Nagykörúton vörös zászlókkal felvonuló kommunistákat megtámadják a gyárakból hazafelé tartó munkások. A tüntetőket dobáló tömeget a karhatalom és a szovjetek szétoszlatják. A November 7. tér (Oktogon) közelében tűzharc alakul ki. A Nyugati pályaudvarnál a karhatalom a munkások közé lő. A Baross téren gyülekező tömeget a karhatalom és a szovjetek oszlatják szét.

Tüntetések Békéscsabán, Gyulán, Tatabányán és Sarkadon. A letartóztatások miatt másnap sztrájk tör ki Békéscsabán. Nógrádban a munkásvezetők letartóztatása miatt sztrájkba lépnek a megye bányaüzemei. Esztergomban ülést tart a Duna Menti Központi Munkástanács.


1956 DECEMBER 7. CSÜTÖRTÖK

Ülést tart a KMT. Levelet intéznek a szovjet miniszterelnökhöz, melyben javasolják a közvetlen kapcsolatfelvételt a KMT és a szovjet kormány között. A Keleti pályaudvar környékén a karhatalom tüntetést oszlat fel.

Baján megakadályozzák a Bajai Központi Munkástanács megalakítását. Tüntetések Pécsett, Orosházán, Dévaványán, Battonyán, Mezőkovácsházán, Gyulaváriban, Dobozon, Berettyóújfaluban, Esztergomban és Sarkadon. Salgótarjánban másnapra kommunista tüntetést hirdetnek.



1956. DECEMBER 8. PÉNTEK

Kecskeméten a megalakítják a megyei munkástanácsot. Battonyán újabb tüntetést oszlatnak szét a szovjetek. Tatabányán a letartóztatások miatt a sztrájk és a tüntetések folytatódnak. A város egyik bányásztelepén fegyveres őrséget szerveznek, hogy megakadályozzák a karhatalmisták razziáit.

A KMT ülésére Budapestre indul a Nógrád Megyei Munkástanács küldöttsége. Salgótarjánban a szovjetek és a karhatalmisták tüzet nyitnak a tüntető tömegre. 8-10 percig tart a mészárlás, amelynek 52 halálos és kb. 150 sebesült áldozata van. A sortűz hírére a KMT 48 órás sztrájkot hirdet. Pásztónál felrobbantják a Zagyván átívelő vasúti hidat, hogy megakadályozzák a deportálásokat.

1956. DECEMBER 9. SZOMBAT

A kormány törvényen kívül helyezi a munkástanácsokat, köztük a KMT-t is. Az Építők Székházában gyülekező munkástanács-küldötteket letartóztatják. A KMT megbízottai személyesen viszik a fontosabb vidéki központokba a sztrájkfelhívást.

Pécsett 1200-1500 kommunista előtt Marosán György mond beszédet, majd kormánypárti tüntetést tartanak a Széchenyi téren. Tüntetések Dévaványán, Szeghalmon, Vésztőn és Miskolcon. Oroszlányban a munka felvétele mellett döntenek. Salgótarjánban folytatódnak a letartóztatások, az acélgyári nemzetőrség két vezetőjét brutális kegyetlenséggel meggyilkolják a karhatalmisták. Az MSZMP Nógrád Megyei Ideiglenes Intéző Bizottsága közel 120 küldött részvételével megyei aktívaértekezletet tart.

1956. DECEMBER 10. VASÁRNAP

Tüntetés Miskolcon, a szovjetek a tömegbe lőnek. A menekülők alatt leszakad a Szinva-híd - többen meghalnak. A miskolci Lenin Kohászati Művek munkástanácsa megtiltja az MSZMP szervezését az üzemben. Győrben folytatódik a sztrájk. Egerben 48 órás sztrájkot hirdetnek. Több helyen tüntetések és koszorúzások zajlanak. Tatabányán késő este a karhatalmisták szovjet támogatással megtámadják a bányásztelepet. Több órás küzdelem után az őrség felhagy az ellenállással, hárman meghalnak a harcokban.

1956. DECEMBER 11. HÉTFŐ

Az egész országban megkezdődik a KMT által meghirdetett 48 órás általános sztrájk. Mindenütt leáll a termelés, szünetel a vasúti forgalom és a tömegközlekedés. Válaszul a Kádár-kormány kihirdeti a statáriumot és elrendeli a gyári munkásőrségek lefegyverzését.

Bali Sándort és Rácz Sándort, a KMT vezetőit a Parlamentben letartóztatják. A Csepel Vas- és Fémművek Központi Munkástanácsa ismét a sztrájk ellen foglal állást, ennek ellenére minden gyáregységében beszüntetik a munkát.

Kecskeméten, Debrecenben és Baján az üzemek többsége csatlakozik a sztrájkhoz. Baján megkezdődnek a letartóztatások. Újabb tüntetés Egerben és Zalaegerszegen.

1956. DECEMBER 12. KEDD

Újjászervezik az internálótáborokat. Tüntetés a Bosnyák téren, melyet a karhatalom szétoszlat. Tüntetés Kecskeméten és Gyomán. Egerben a karhatalom a tüntetők közé lő: nyolc halott, huszonhét sebesült.



Népszava Online - Belpolitika
2007.12.08. | 21:17:52

Gyásznapot tartottak Salgótarjánban az 1956-os sortűz emlékére
Salgótarjánban 51 éve több ezer tüntetőre lőttek a szovjet katonák és karhatalmisták
Városi gyásznapot tartottak Salgótarjánban szombaton az 1956. december 8-án eldördült sortűz áldozatainak emlékére; a megemlékezésen a főszónokként felkért Wittner Mária úgy fogalmazott: a sortüzes halált felváltotta a lopakodó halál, melyet most úgy hívnak, reform. Az egykori Vásártéren, a sortűz helyszínén rendezett gyászünnepségen az SZDSZ és az MSZP képviselői a Himnusz elhangzása után elhelyezték koszorúikat az emlékműnél, majd elhagyták a teret, ezzel jelezve, hogy nem vállalnak közösséget Wittner Máriával, akinek '56-os múltja előtt fejet hajtanak, de mai tevékenységét elutasítják.
Wittner Mária (Fidesz) országgyűlési képviselő, 1956-os forradalmár beszédében sérelmezte, hogy az egykori, "tettüket meg nem bánó véres kezűeket" éppúgy kitüntetik "a módszerváltás utáni demokráciában", ahogyan a diktatúrában tették. "Így kaphatott kitüntetést a salgótarjáni sortűz egyik prominens ÁVH-s levezénylője, dr. Ladvánszky Károly, akinek 75. életévének betöltésekor Lamperth Mónika belügyminiszter adta át a kitüntetést. Életútjának érdeme 131 áldozat, nők, férfiak és gyerekek, 150 sebesült, s mindez csak Salgótarjánban" - mondta.

A képviselő szerint a sortüzeket "ímmel-ámmal tárgyalta a független bíróság, az eredmény majdnem a nullával egyenlő, az igazi főbűnösök kimaradtak a buliból". "Ezért történhetett meg az, hogy a forradalom 50. évfordulóján, a nulla tolerancia nevében, úgy, mint régen, vérbe fojtották" - tette hozzá. Az anyákat arra kérte, óvják gyermekeiket, mert, mint fogalmazott, a sortüzes halált felváltotta a lopakodó halál, melyet most úgy hívnak, reform.

Salgótarjánban 51 éve mintegy négyezer fős tömeg tüntetett a Vásártéren a letartóztatott forradalmárok kiszabadítását kérve. A békés tömegre szovjet katonák és karhatalmisták nyitottak tüzet. A sortűznek levéltári források szerint 49 halálos áldozata volt, és mintegy 80-an sebesültek meg. A Pofosz 131-re teszi az áldozatok számát.

Sulyok László, a Pofosz Nógrád megyei elnök-helyettese a gyásznapon azt mondta: 51 esztendő telt el a kettős sortűz óta, és már felejtenünk kellene, de azért sem lehet, mert "nem gondolhatjuk komolyan, hogy ami ma van, az a mi vágyott demokráciánk".

Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere azt hangsúlyozta, hogy december 8-a annak mementója: nem engedhetjük meg még egyszer olyan hatalom működését, amely sárba tapossa a demokráciát, félelemben tart, besúgásra ösztönöz, elhallgatja az igazságot.

Beszédét azzal a gondolattal zárta: "ha nem is vagyunk egyvéleményűek, salgótarjániak maradunk azért mindnyájan, amit soha nem kellene elfelejtenünk".

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: felülvizsgálatát, felülvizsgálatra, munkástanácsokat, megszüntetéséről, sztrájkfelhívást, kormányhatározat, megakadályozzák, eredménytelenül, letartóztatások, kegyetlenséggel, közintézményeit, nyilatkozatában, belügyminiszter, elterjesztették, gépfegyverekből, tevékenységének, mezőkovácsházán, tömegközlekedés, gyászünnepségen, munkástanácsok, karhatalmisták, salgótarjánban, nyergesújfalui, lefegyverzését, letartóztattak, népköztársaság, salgótarjániak, munkástanácsot, letartóztatott, letartóztatják, deportálásokat, egyvéleményűek, kiszabadítását, gyáregységében, küldöttségével, követeléseihez, sortüzek időszaka, salgótarjáni sortűz, napon sortűzzel, munkások között, megyei tanács, épület tetejéről, békés tüntetőkre, tragikus eseményre, nógrádi megyeszékhely, előző héten, forradalom célkitűzései, általános felülvizsgálatra, munkások sztájkjai, munkástanács képviselőivel, munka felvételét, további tárgyalások, Államvédelmi Hatóság, Nógrád Megyei Hírlap, Lánchíd Rádió, Rácz Sándor, Magyar Értelmiség Forradalmi Tanácsa, Münnich Ferenc, Csütörtökön Kádár Tatabányán, Hétfőn Debrecenben, Ismeretlen Katona, Duna Menti Központi Munkástanácsot, Nógrádi Szénbányászati Tröszt Munkástanácsa, Nógrád Megyei Munkástanács, Tüntetések Békéscsabán, Duna Menti Központi Munkástanács, Bajai Központi Munkástanács, Tüntetések Pécsett, Építők Székházában, Marosán György, Tüntetések Dévaványán, MSZMP Nógrád Megyei Ideiglenes Intéző Bizottsága, Tüntetés Miskolcon, Lenin Kohászati Művek, Bali Sándort, Rácz Sándort, Csepel Vas-, Fémművek Központi Munkástanácsa, Tüntetés Kecskeméten, Népszava Online, Wittner Mária, Wittner Máriával, Ladvánszky Károly, Lamperth Mónika, Sulyok László, Pofosz Nógrád, Székyné Sztrémi Melinda,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Mi lenne ha  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Annuska bar...  A másik dolog,  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép estét  Adakozás  Ami embereknek lehetetlen, az...  Sose bánj semmit  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hazára minden embernek szükség...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Png ház  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  képre írva  Nevem  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Bertolt Brecht -től idézet  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Fekete István - Akác  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Kerüld el az evangélium örömén...  Leonardo da Vinci gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Adakozás  Sose bánj semmit  Julian Brass gondolata  Varga János Veniam - Fontos sz...  Neked tudnod kell  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Png kutya  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Nagyi telefonál  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
sortüzek időszaka, salgótarjáni sortűz, napon sortűzzel, munkások között, megyei tanács, épület tetejéről, békés tüntetőkre, tragikus eseményre, nógrádi megyeszékhely, előző héten, forradalom célkitűzései, általános felülvizsgálatra, munkások sztájkjai, munkástanács képviselőivel, munka felvételét, további tárgyalások, tiszti karhatalmi, szovjetek felszólítják, megtorlások megkezdésére, forradalom zászlaját, amerikai nagykövetség, területi központi, tröszt vezetése, munka felvételében, forradalmi bizottságok, szovjetek közbelépése, diákok deportálását, esti órákban, munka felvételére, kormánnyal folytatott, munkástanácsok vezetőinek, országos munkástanács, főváros több, gyárakból hazafelé, tüntetőket dobáló, szovjetek szétoszlatják, munkások közé, szovjetek oszlatják, letartóztatások miatt, munkásvezetők letartóztatása, megye bányaüzemei, szovjet miniszterelnökhöz, szovjet kormány, karhatalom tüntetést, megyei munkástanácsot, tüntetések folytatódnak, város egyik, karhatalmisták razziáit, karhatalmisták tüzet, tüntető tömegre, sortűz hírére, kormány törvényen, fontosabb vidéki, munka felvétele, acélgyári nemzetőrség, tömegbe lőnek, menekülők alatt, miskolci Lenin, karhatalmisták szovjet, őrség felhagy, egész országban, vasúti forgalom, gyári munkásőrségek, sztrájk ellen, üzemek többsége, karhatalom szétoszlat, tüntetők közé, 1956-os sortűz, szovjet katonák, főszónokként felkért, sortüzes halált, lopakodó halál, egykori Vásártéren, sortűz helyszínén, módszerváltás utáni, diktatúrában tették, képviselő szerint, független bíróság, eredmény majdnem, nullával egyenlő, igazi főbűnösök, nulla tolerancia, anyákat arra, letartóztatott forradalmárok, békés tömegre, sortűznek levéltári, áldozatok számát, kettős sortűz, gondolattal zárta, felülvizsgálatát, felülvizsgálatra, munkástanácsokat, megszüntetéséről, sztrájkfelhívást, kormányhatározat, megakadályozzák, eredménytelenül, letartóztatások, kegyetlenséggel, közintézményeit, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3065
  • e Hét: 17295
  • e Hónap: 28406
  • e Év: 181902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.